Khamis, 16 Oktober 2014

RISIKO KEKURANGAN PROTIN PADA TUBUHPEMAKANAN PIRAMID MAKANAN MALAYSIA

Pengambilan protein adalah penting untuk membantu menghasilkan sel baru maka sel mati dan sel lama ini dapat disingkirkan. Apa kelebihan dan kebaikan protein sebenarnya ?

Keperluan Protein dalam Diet Harian

Berdasarkan piramid makanan, sumber protein perlu dimakan secara sederhana. Protein hakikatnya boleh didapati dalam makanan harian kita seperti ikan, telur, produk tenusu, ayam, daging, kekacang dan banyak lagi. Namun protein ini mudah musnah apabila berada dalam suhu masakan yang tinggi. Apabila ini berlaku, tubuh kita akan menyerap saki baki protein yang ada dan selebihnya badan kita menyerap minyak hasil masakan seperti ikan goreng, ayam goreng atau apa jua masakan terutama yang bergoreng.

Badan kita terdiri daripada sel. Dari sel membentuk tisu. Dari tisu membentuk organ. Dari organ membentuk sistem. Protein merupakan makanan kepada sel. Jika sel mendapat cukup protein ditambah dengan protein yang bagus, sel yang sihat akan mudah terbentuk demi menggantikan sel yang lama dan mati.

Adakah Protein Penting?

Ya, protein adalah penting. Badan kita memerlukan protein untuk pertumbuhan yang sihat. Protein soya merupakan sebuah blok binaan utama bagi membina kesihatan jangka panjang.

Terlampau banyak manfaat protein untuk tubuh badan. Stuktur asas badan manusia terdiri dari sel. Segala penyakit pada zaman moden ini disebabkan oleh pengumpulan sel-sel yang LEMAH & KURANG SIHAT. Keperluan protein yang mencukupi dikatakan kunci kepada kesihatan yang optimum – protein diperlukan untuk menghasilkan hormon, enzim, antibodi dan neurotransmitter.

25% daripada badan kita terdiri dari protein. Kuku, rambut, kulit, otot-otot adalah protein. Malah Dr. Bruce Miller dalam bukunya mengatakan kita adalah protein.

Protein berasal dari perkataan Greek (PROTOS) bermaksud – ‘the first’ dan badan kita terdiri daripada 66% Water, 25% Protein, 8% Fats 1% Combination of Minerals & Vitamins 100%.

 

Pengalaman saya sendiri selepas ambil ESP Alhamdulillah parut di wajah semakin pudar,stretchmark dah pudar dan badan bertenaga..siang memang saya tak tidur sejak amalkan ESP SHAKLEE ni..

17 Risiko Kekurangan Protein

Ini adalah contoh penyakit akibat kekurangan protein:

Anemia (kurang darah atau kurang oksigen dalam darah)
Penyakit buah pinggang
Penyakit hati
kolesterol tinggi
Tekanan darah rendah
Kandungan gula darah rendah
Fungsi saraf tak stabil (nerve instability)
Ulser perut + usus (Peptic ulcer)
Luka ambat sembuh (poor wound healing)
Pengaliran darah yang tidak lancar (poor blood circulation)
Penglihatan kurang baik (poor vision)
Badan menggeletar (Irritability)
Letih lesu (fatigue)
Lemah (Weakness)
Tinggi kandungan air dalam tisu badan (water retention)
Terancat akal (prolonged period of time mental retardation)
Ketahanan badan rendah terhadap jangkitan (lack of resistance to infection)
ESP Shaklee

siapa perlu esp 

Energizing Soy Protein Shaklee adalah makanan utama dalam program Shaklee yang amat penting dalam diet harian kita. Ia merupakan minuman berkhasiat, sumber lengkap protein secara biologi yang bermutu paling tinggi yang dihasilkan dari kacang soya non-GMO. Ia memberi tenaga yang berpanjangan dan membaikpulih sel-sel dan tisu-tisu yang rosak. Info lanjut klik sini

Kelebihan ESP

membantu membina dan memperbaiki tisu-tisu badan. Sel membentuk organ, organ membentuk sistem.
membantu pembentukan janin yang sihat dan juga membantu untuk menambah susu badan ibu.
menyediakan 14 gram protein kacang soya dalam setiap hidangan untuk kesihatan jantung
setiap hidangan membekalkan 50% daripada Nilai Harian kalsium untuk menyokong tulang yang kuat
kandungan fitoestrogen untuk kesihatan prostat, payudara dan menopous
indeks glisemik yang rendah untuk membantu mengekalkan paras gula dalam darah
Apa Kesannya Setelah mengamalkan ESP?

Sebelum itu, adakah anda tahu apakah keperluan protein setiap individu?

US RDA menyatakan bahawa keperluan protein bagi lelaki dewasa adalah 55 gram manakala wanita dewasa adalah 44 gram. Keperluan ini adalah minimum dan boleh berubah mengikut keadaan seseorang. Sebagai contoh, keperluan protein untuk individu dewasa yang bekerjaya, ibu menyusu, tekanan persekitaran, trauma kecederaan dan sebagainya adalah berbeza. (Credit)

Apa kesannya pula ya? Ok..

ESP bertindak sebagai ‘energy booster’. Pelajar, pekerja atau individu dewasa digalakkan mengamalkan ESP untuk tenaga yang berpanjangan. Bila ESP diambil pada waktu pagi rasa energetic dan tak rasa lapar sangat. Untuk yang nak diet, bonusss.
Untuk lelaki : melindungi dari penyakit jantung, kanser
Ibu mengandung : pembentukan janin yang sihat
Wanita: keanjalan kulit (pom-pom) icon smile 17 Risiko Kekurangan Protein Pengambilan berterusan In sha Allah membantu kulit menjadi cantik, ton warna yang sekata, memudarkan parut jerawat yang berwarb\na hitam tu. Protein membantu membina sel baru dan menyingkirkan sel mati yang berwarna hitam tu. Suka tak?
Saya share sedikit testimoni pengguna ESP dalam membantu 

 

Nak dapatkan ESP PROMOSI bulan ni hubungi saya :

 

MARIANI BINTI MD ISA

SID : 955872

0196972154

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Anda Mungkin Juga Meminati

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...